Mniszek lekarski - właściwości

Mniszek lekarski – właściwości

Mniszek lekarski często traktowany jest jako chwast przez mylenie rośliny z popularnie występującym mleczem. Szerokie zastosowanie rośliny pomaga jednak stworzyć rozmaite potrawy, które zyskują sławę na europejskich stołach. Mniszek lekarski posiada również wiele właściwości zdrowotnych, wpływających m.in. na przyśpieszenie pracy nerek. Jak odróżnić mniszek lekarski od mlecza? Jak wykorzystać roślinę w kuchni?

Mlecz czy mniszek lekarski?

Przez swoje podobieństwo wizualne, mniszek lekarski często jest mylony z powszechnie występującym mleczem. Pragnąc odróżnić rośliny, warto wiedzieć, że mniszek lekarski posiada charakteryzującą łodygę posiadającą tylko jeden kwiat. Ponadto jego liście układają się przy ziemi w rozetę. Mlecz natomiast może posiadać wiele kwiatów, znajdujących się na jednej łodydze i ułożone wzdłuż niej liście pionowo. Dodatkowo mlecz występuje zazwyczaj na polach, łąkach, natomiast mniszek występuje w każdym miejscu. Roślina jest również odporna na uszkodzenia, ścięcia i bardzo szybko odrasta. Mniszka także bardzo ciężko wypielić, ponieważ jego korzenie sięgać mogą nawet 50 cm w głąb ziemi. 

Właściwości mniszka lekarskiego 

Mniszek lekarski posiada wiele właściwości zdrowotnym. To doskonałe źródło potasu, witaminy C i substancji przeciwbakteryjnych. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu LDL, dlatego jego spożycie zalecane jest osobom, które posiadają wysokie ciśnienie krwi. Stosowany zazwyczaj jako środek:

  •  podnoszący odporność, 
  • przyśpieszający pracę nerek,
  •  oczyszczający drogi moczowe,
  • wspomagający wątrobę,
  • regulujący wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci,
  • pomagający w zaparciach

Co można przyrządzić z mniszka lekarskiego? – Syrop

Mniszek lekarski jest głównym składnikiem, zyskującego na popularności i łatwego w przygotowaniu syropu. Uzyskany środek stosuje się przede wszystkim w sezonie przeziębień i gryp w celu podniesienia odporności. Zebrane kwiaty, powinny być przede wszystkim rozwinięte. Warto zbierać je również z dala od ruchliwych dróg i innych zanieczyszczających czynników. Do jego przygotowania potrzebujemy około 200 kwiatów mniszka lekarskiego, pół litra zagotowanej wody, 300 gram. cukru oraz sok  z połowy cytryny. Przygotowanie syropu z mniszka jest bardzo proste i polega na zalaniu kwiatów gorącą, przegotowaną wodą, stłuczeniu ich i gotowaniu około 15 minut. Następnie wyparzoną cytrynę dzielimy na dwie części i połowę jej kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy do rondla, w którym wcześniej gotował się mniszek i odstawiamy na 12 godzin w ciemne miejsce. Po tym czasie należy wywar odcedzić i do uzyskanego wywaru dodać cukier. Gotować do rozpuszczenia się cukru oraz zgęstnienia wywaru, który powinien posiadać gęstą, ale jednak płynną konsystencję. 

Zamykając syrop w wyparzonym słoiku, przechowywać go można przez cały rok w ciemnym miejscu. 

Przeciwwskazania do spożycia mniszka lekarskiego 

Mniszka lekarskiego nie powinny spożywać osoby, które cierpią na schorzenia, takie jak:

  • wrzody żołądka, 
  • niedrożność jelit, 
  • nadkwasotę, 

Nie zaleca się także stosowania u osób, które przeszły operację woreczka żółciowego. 

Mniszek lekarski zawiera w sobie ponadto substancję, znaną pod nazwą psoralen – zwiększającą wrażliwość na promieniowanie słoneczne. Zaleca się zrezygnowanie z preparatów, które zawierają go w składzie minimum dwa tygodnie przed planowaną ekspozycją na słońce. 

Dla osób, które interesuje temat dobroczynnego wpływu roślin zbieranych na łąkach, polecamy artykuł: https://www.naturim.pl/skrzyp-polny-i-mniszek-lekarski-dobroczynne-dla-zdrowia-rosliny-z-polskich-lak/.