Porzeczki rosnące na niewielkich krzakach, zazwyczaj w przydomowych ogródkach i uprawiane są od XV wieku. Od dawna w medycynie ludowej, wykorzystuję się liście bądź soki z owoców w leczeniu różnych dolegliwości. Często związanymi z przeziębieniem lub bólami brzucha. Nic dziwnego, ponieważ roślina ta zawiera dużą ilość związków aktywnych biologicznie, które znajdują się nie tylko w owocach, ale również nasionach i liściach.
Porzeczka – która odmiana jest najbardziej wartościowa?
Porzeczka jest owocem o słodko-kwaśnym smaku, zawiera dużą ilość wspomagającego trawienie błonnika, witaminy oraz inne substancje, wpływające zbawiennie na zdrowie. Ponadto owoce są mało kaloryczne, zawierają również małą ilość sacharozy, dlatego sprawdzają się u osób, które dbają o sylwetkę. Spożywać je można bezpośrednio lub jako przetwory np. soki. Wyróżnia się trzy odmiany kolorystyczne porzeczki – czerwoną, białą i czarną. Wszystkie zawierają zbawienne substancje, które wpływają na nasze zdrowie. Badania wykazały jednak, że najbardziej wartościowa jest porzeczka czarna, ponieważ zawiera najwięcej substancji aktywnych.
Porzeczki – źródło zdrowia
Owoce porzeczki to przede wszystkim bomba witaminowa, ponieważ zawierają w sobie dużą ilość witamin, w tym najwięcej witaminy C. Witamina antyoksydacyjna, zapobiega niekorzystnemu działaniu wodnych rodników, zmniejszając przy tym uszkodzenia komórek. Ponadto bierze udział w syntezie kolagenu, wpływa na przyswajanie żelaza. Zawiera także inne witaminy – A, B1, B2, B6, E, K, beta-karoten, biotynę, niacynę i kwas foliowy. Czarne porzeczki to również bogactwo soli mineralnych, które rzadko występują w owocach. Kryje się w nich źródło m.in. potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki, cynku, fosforu, jodu, miedzi oraz boru.
Porzeczka – na co pomaga?
Owoce porzeczki mają właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Wpływają one na spowolnienie procesów starzenia się i nadają skórze zdrowy wygląd i blask. Ponadto podnosi ona odporność organizmu, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Oczyszcza także organizm z toksyn i stosuję się ją w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Kiedy warto sięgnąć po porzeczki? Pomagają one m.in. w:
- wzmocnieniu odporności,
- regulacji ciśnienia krwi,
- wzmocnienia naczyń krwionośnych,
- wyrównania poziomu cholesterolu,
- niedokrwistości,
- migrenie,
- zaćmie,
- kłębuszkowym zapaleniu nerek,
- zapaleniem pęcherza moczowego,
- nerwicy żołądka,
- kaszel,
- biegunka,
- cukrzyca typu 2.
Porzeczka wpływa również korzystnie na skórę. Znajdujące się w niej polisacharydy, działają bowiem przeciwzapalnie i przyspieszają gojenie się skóry i regenerację.Ponadto zastosowany w kosmetyce wyciąg z owoców, opóźnia procesy starzenia, wspomaga zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci. Łagodzi również zmiany skórne (trądzik) oraz stany zapalne.