Herbata z pokrzywy była już doceniania w czasach starożytnych, w związku z korzystnie wpływającymi na zdrowie właściwościami. Pierwotnie wykorzystywana w medycynie ludowej pokrzywa, pomagała w bólach reumatycznych, poprawiając ukrwienie krwi. Aktualnie spożywa się ją pod postacią herbaty, która wzmacnia odporność oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny i trawienny.
Właściwości pokrzywy
Pokrzywa posiada bardzo dużo cennych witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B5, C i K. Niepozorna roślina jest również magazynierem wielu substancji, w tym magnezu, potasu, krzemu, fosforu, wapnia i kwasów organicznych. Picie naparu z pokrzywy może więc wpływać na zdrowie zębów i kości oraz na prawidłowe funkcjonowanie narządów, pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu oraz wzmocnienie odporności. Pomaga ponadto w chorobach związanych z układem pęcherza moczowego, ma działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Substancje odżywcze w niej zawarte, mają także wpływ na porost włosów oraz kondycję cery. Szczególnie zalecana jest podczas wystąpienia trądziku oraz łupieżu, dzięki działaniu przeciwzapalnym i bakteriobójczym.
Herbata z pokrzywy jest również idealnym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z układem trawiennym i nadmierną masą ciała. Przyspiesza bowiem trawienie oraz oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji.
Przeciwwskazania do picia herbaty z pokrzywy
Herbata z pokrzywy jest zdrowa i dość łagodną w działaniu rośliną. Rzadko w efekcie spożywania, występują objawy uczulające. Picia pokrzywy powinny jednak unikać osoby, ze zbyt wysokim poziomem żelaza we krwi, ponieważ roślina jest bogata w ten związek. Nadmiar żelaza we krwi może być groźny dla zdrowia i w następstwie prowadzić do chorób, którymi mogą być marskość wątroby, problemy z trzustką, jak i niewydolność serca.
Pokrzywy powinny unikać również kobiety, które zmagają się chorobami wywodzącymi się z układu rozrodczego. Szczególnie zmagające się z torbielami, cystami, mięśniakami, jak i rakiem szyjki macicy.
Wprowadzając regularne picie pokrzywy do swojej diety, decyzję z powodu wątpliwości zdrowotnych najlepiej poprzedzić konsultacją lekarską, na której podstawie lekarz zaleci bądź wykluczy możliwość częstego spożywania herbaty z pokrzywy.