jesień odporność

Odporność na jesień – jak naturalnie zwiększyć odporność?

Razem ze zbliżającą się jesienią, pojawia się również sezon na wzmożone przeziębienia i choroby. Osłabiona odporność to zdecydowanie większe ryzyko pojawiających się, a nawet nawracających infekcji. Dlatego ważne jest zadbanie o odpowiednie wzmocnienie odporności naturalnymi sposobami bez konieczności spożywania kolejnych dawek suplementów. 

Czym jest odporność? 

Każdy z nas posiada układ odpornościowy, który ma za zadanie reagować na czynniki środowiskowe. Ustala, które bodźce są dla nas bezpieczne, obojętne, a które szkodliwe. Leukocyty (białe krwinki), z których składa się układ odpornościowy, odpowiedzialne są m.in. za rozpoznawanie i neutralizowanie wirusów, alergenów i bakterii, atakujących nasz organizm. Gdy przedostają się do organizmu, wytwarzane są przez limfocyty B natomiast przeciwciała, których zadaniem jest pozbycie się ich.  Złożona budowa całego układu odpornościowego sprawia, że na nasze zdrowie i ochronę przed czynnikami wpływa wiele zadań, za które odpowiada. Na jej osłabienie wpływa wiele czynników, takich jak stres, nieodpowiednia dieta, używki, czy zbyt mała ilość snu. 

Odporność – naturalne wzmacnianie 

Wzmacnianie układu odpornościowego jest niezwykle ważne, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm podatny jest bardziej na przeziębienia i choroby. Zmienna pogoda w tych miesiącach sprawia, że podczas osłabionego układu odpornościowego również często nawracają różne infekcje. Odporność wzmocnić jednak można bez konieczności zażywania kolejnych suplementów diety. Warto w tym celu wdrożyć odpowiednie zachowania i nawyki. 

Sen na zdrowie 

Sen jest istotnym fundamentem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na nasze samopoczucie w ciągu dnia, witalność, a także odporność. Niedostatecznie długi sen to przemęczony organizm, który nie był w stanie wystarczająco się zregenerować i jest bardziej podatny na infekcję. 

Aktywność fizyczna na odporność 

Wzrasta świadomość, jak ważna jest codzienna aktywność fizyczna dla naszego organizmu. Redukuje bowiem stres, poprawia nasze samopoczucie, a ciało, w tym układ immunologiczny lepiej funkcjonuję. Nawet lekka codzienna aktywność na świeżym powietrzu sprawi, że zalążki infekcji znikną, a układ odpornościowy się wzmocni. Wybierz się na spacer, jogging czy rower jak tylko pogoda na to pozwoli. 

Skupiaj się na tym, co jesz 

Miód na odporność

Zdrowa i przede wszystkim zbilansowana dieta to klucz do lepszego zdrowia i wzmocnienia układu odpornościowego. Dieta, która ma na celu zwiększenie odporności, powinna być bogata w antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami. Sięgaj po marchew, szpinak, pomidory, brokuły, cytrusy, porzeczki, truskawki, zawierają w sobie główne witaminy. Talerz każdego posiłku wzbogacaj warzywami i owocami, a układ immunologiczny z pewnością będzie działał sprawniej. Warto również częściej sięgać po składniki, takie jak:

  • imbir –  wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, wzmacnia odporność 
  • czosnek – zabija bakterie, wirusy, posiada działanie przeciwzapalne, pobudza komórki układu odpornościowego
  • zielona herbata – usuwa wolne rodniki, wzmacnia odporność, ma działanie przeciwutleniające
  • owoce aronii – zawierają dużą zawartość witaminy C
  • czarny bez – działanie napotne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, bogate źródło antyoksydantów
  • produkty bogate w kwasy omega 3 – wzmacniają odporność i zapobiegają alergią. Znaleźć je można w produktach, takich jak olej rzepakowy, lniany, siemię lniane  
  • miód – od lat stosowany jako produkt podnoszący odporność i wspomagający w walce z infekcjami.
  • czystek – zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy

Warto do swojej diety wdrożyć również ryby – szczególnie tłuste, które są cennym źródłem witaminy D, B12 i innych składników mineralnych wzmacniających odporność. 

Rozgrzej się 

Pragnąc podnieść odporność, warto zrezygnować z kolejnej kawy lub czarnej herbaty. Rozgrzewające i zawierające w sobie składniki podnoszące odporność herbaty to doskonały sposób na jesienną niepogodę i chęć rozgrzania się. Wypij herbatę z czarnego bzu, dzikiej róży, czy malin. Dodatkowo wzbogacić je możesz miodem lub imbirem, które wzmacniają jej działanie na układ immunologiczny. 

Kiszonki na odporność

kiszonki na odporność

Kiszonki to świetne rozwiązanie, dla osób chcących zarazem wzmocnić odporność i zadbać o jelita. Badania wykazują, że zdrowa flora jelitowa to uniknięcie wielu chorób, w tym także autoimmunologicznych. Kiszonki to naturalne źródło witamin, mikroelementów i przede wszystkim źródło probiotyków.  Dobre bakterie fermentacji mlekowej, wpływają na wzmocnienie perystaltyki jelit, likwidują zaparcia oraz wzmacniają odporność. Ponadto kiszonki hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów, takich jak m.in. drożdżaki. 

Nasze codzienne zdrowie oraz podatność na choroby i infekcje wspiera również odpowiednie nawodnienie. Nic dziwnego, ponieważ nasz organizm w większości składa się z wody, którą z wiekiem tracimy. Pijąc wodę, zapobiegamy również odwodnieniu się organizmu, o którym można przeczytać w serwisie Kulturystyka24.pl – wszystko o kulturystyce, odżywianiu, zdrowiu. Pragnąc zapewnić sobie dobre samopoczucie oraz zdrowie, ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów.