Zajadanie stresu – jak sobie z tym poradzić?

Zajadanie emocji, w tym szczególnie często stresu, to poważny problem przyczyniający się do pojawienia się nadprogramowych kilogramów. Często prowadzi również do otyłości i ogólnego pogorszenia się stanu zdrowia. Nadmiar obowiązków przegryzasz paczką ciastek? Słodycze towarzyszą Ci podczas gorszego dnia? Przeczytaj jak sobie poradzić z zajadaniem stresu.

Dlaczego zajadamy stres? 

Stresowe podjadanie polega na sięganiu po przekąski, ciastka, cukierki w chwili podwyższonego stresu. Epizod zajadania pomaga skupić naszą uwagę na czymś innym niż na nieprzyjemnych emocjach. Niestety przynosi chwilową ulgę, która znika ze spożyciem ostatniego kęsa, a jedzenie na pocieszenie szybko staje się nawykiem. Jak odróżnić, czy jemy ze stresu? Zajadając stres, nie jemy posiłków w celu zaspokojenia głodu, lecz w odpowiedni na pojawiające się emocje. Możemy również spożywać jedzenie w większej ilości oraz w szybszym tempie. Jedzenie daje pocieszenie, nagrodę dla umysłu, w który uderzają bodźce emocjonalne. 

Sprawdzone sposoby na zajadanie stresu 

Jedzenie jest umysłowym rozpraszaczem, który pozwala zmniejszyć świadomość pojawiających się emocji. Istnieją jednak inne sposoby, które mogą pomóc w opanowaniu emocji, nie wpływając na pogorszenie naszych nawyków żywieniowych. Wymaga to jednak samozaparcia i ciężkiej pracy nad sobą. Zajadanie stresu można zniwelować, korzystając z zebranych  wskazówek.

  1. Bądź świadoma 

Świadomość, jakie emocje wywołują chęć podjadania, jest bardzo ważna podczas wyeliminowania niesprzyjającego nawyku. Zidentyfikuj emocje, miejsce, czas oraz rodzaj podjadaczy. 

  1. Zapisuj, kiedy jesteś głodna 

Dziennik posiłków prowadzić możesz zarówno w notesie, kalendarzu, jak i w notatniku w telefonie. Pomoże to określić, pomiędzy którymi posiłkami pojawia się największa ochota na podjadanie, jak również jakie sprzyjają temu okoliczności. Pozwoli to wypracować wzorce, które zminimalizują zidentyfikować czy naprawdę potrzebujemy posiłku, bo jesteśmy głodni, czy tłumimy w danym momencie emocje. 

  1. Zaplanuj posiłki i przekąski 

Regularne jedzenie zaplanowanych posiłków pozwala przede wszystkim zaspokoić głód fizjologiczny, który w połączeniu z emocjonalnym znacząco wpływają na niezdrowe wybory spożywanych posiłków. Zaplanuj zdrowy jadłospis, uwzględniając każdy posiłek w ciągu dnia oraz przekąski.

  1. Zajmij się swoimi emocjami 

Skupiając się na emocjach, które towarzyszą w stresujących sytuacjach, rzadziej zajadamy pojawiający się stres. Po emocjonującej sytuacji ochłoń, pomedytuj, wybierz się na krótki spacer. Gdy emocje ochłonął, zdaj sobie sprawę czy nadal odczuwasz głód. 

  1. Oddaj się w ręce specjalisty 

Zajadanie stresu często niesie ze sobą negatywne skutki, które sprzyjają zaburzeniom odżywiania. Podjadanie na skutek emocji, często ma podłoże psychiczne i wymaga konsultacji ze specjalistą.