maliny

Maliny – właściwości zdrowotne, przepisy

Maliny to owoce, które uwielbiają dorośli i dzieci, dzięki ich słodkiemu smakowi. Cenione są również przez lekarzy i dietetyków, ponieważ posiadają wiele właściwości zdrowotnych, witamin i minerałów. Spożywane są w różnych formach – jako przekąska, sok i inne przetwory. Jakie właściwości mają maliny? Jak zachować sezonowe owoce i wykorzystać je w swojej codziennej diecie? 

Maliny – czym są? 

Maliny są roślinami, które należą do grupy różowatych, rosnących w klimacie umiarkowanym. Spotkać je możemy w całej Europie, Ameryce Północnej i Azji. Wyróżnia się ponad 250 gatunków malin, rosnących na krzewach w lasach, ogrodach, czy na polanach. Różnorodność gatunków wyróżnia owoce, które mogą mieć różową, żółtą, czerwoną, a nawet czarną barwę. Sezon na owoce malin rozpoczyna się od czerwca i trwa do późnej jesieni, aż do momentu pojawienia się pierwszych przymrozków. W Polsce najpopularniejszymi odmianami owoców są m.in. maliny beskid, polka, polana, czarna. 

Jakie właściwości zdrowotne posiadają maliny?

maliny

Owoce malin to źródło witamin, minerałów i kwasów organicznych. Mają właściwości prozdrowotne, dlatego sprawdzą się w sytuacjach, gdy dopada nas przeziębienie lub choroba. Docenia się przede wszystkim ich działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne. Syrop z malin spożywać można także w celu zwiększenia odporności, ponieważ zawiera dużą zawartość witaminy C i kwasu salicylowego. Zastosowanie znajdzie również w przypadku kataru i kaszlu, nawet u małych dzieci, ponieważ poza zwiększeniem odporności mają działanie wykrztuśne oraz rozrzedzają gromadzącą się wydzielinę. 

Mała kaloryczność owoców sprawia, że doskonale sprawdzają się u osób będących na diecie redukcyjnej, zarówno w postaci owoców, jak i dodatków do innych potraw. Dlaczego warto spożywać maliny? 

  • Zawierają kwasy organiczne, takie jak salicylowy, jabłkowy, cytrynowy, 
  • źródło witamin: C, E, K oraz niektórych z grupy B, 
  • zawierają substancje mineralne m.in. wapń, żelazo, potas, magnez, 
  • ketony malinowe obniżają wagę komórek tłuszczowych i usprawniają metabolizm, 
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • obniżają ciśnienie tętnicze, 
  • mają niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzą się u osób chorujących na cukrzycę,

Specjaliści wykazują, że maliny posiadają również działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartości kwasu ferulowego oraz beta-sitosterolu. Związki są w stanie hamować rozwój nowotworów łagodnych, a nawet złośliwych. 

Liście malin – niedocenione źródło zdrowia

Napary przygotowywane z liści malin to niedocenione źródło zdrowia, które ma wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdzi się, podczas bolesnej menstruacji u kobiet, poprzez usprawnianie kurczliwości macicy. Liście malin mają również inne właściwości, m.in.:

  • korzystny wpływ na układ pokarmowy, 
  • wspomaganie w procesie gojenia się ran, skaleczeń, wrzodów, 
  • działanie moczopędne, które pozwala na usunięcie chorobotwórczych drobnoustrojów z organizmu, 
  • zwiększenie odporności, 
  • zmniejszenie stanu zapalnego gardła i jamy ustnej (płukanie wywarem jamy ustnej), 

Pomimo licznych korzyści zdrowotnych, które posiadają liście malin, nie spożywać ich powinny osoby chorujące na astmę oskrzelową, chroniczne zatwardzenie, ciężkie choroby nerek. Ponadto skonsultować wcześniej spożycie z lekarzem powinny osoby posiadającą indywidualną nietolerancję oraz kobiety w ciąży. 

Maliny w kosmetyce 

maliny

Ekstrakt z malin stosuje się w wielu produktach kosmetycznych, ponieważ posiada działanie nawilżające, tonizujące oraz zmiękczające skórę. Zawarty w malinach kwas salicylowy łagodzi stany zapalne, sprawdzając się przy wystąpieniu trądziku i łupieżu. Ponadto ekstrakt z malin redukuję ilość wydzielanego sebum, przyczyniając się do zapobiegania powstawania wyprysków. Zastosowane w produktach do włosów, nadają im ponadto połysku i miękkości. 

Co można przyrządzić z malin?

Przetwory i soki z malin przygotowywane są w naszej kulturze od lat, jako środek odżywczy i zwiększający odporność. Ponadto kwiaty z malin roztarte z miodem, stosowano w przypadku zaropiałych i opuchniętych oczu. Z soku liści i miodu leczono dawniej natomiast astmę, stosowane były również jako kompres na różnorodne dolegliwości skórne. Jak można wykorzystać maliny? 

  • Napar z liści malin  

Zerwane wiosną i latem zdrowe liście malin, wykorzystać można do naparu, który sprawdzi się jako środek przeciwbiegunkowy oraz przy innych problemach żołądkowych. Napar stosować można również do płukania jamy ustnej i gardła, szczególnie przy toczącej się infekcji. 

Aby go przygotować, należy łyżkę liści malin zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na około 15 minut. Przecedzony wywar, pić należy 2-3 razy dziennie po pół szklanki. 

  • Napar z owoców malin

Przygotowując napar z owoców malin, należy zalać wrzątkiem 2 łyżki suszonych malin i zostawić 15 minut do zaparzenia. Napar sprawdzi się w przypadku przeziębień, grypy, anginy i wystąpienia gorączki. 

  • Sok z malin 

Popularna forma przygotowania owoców malin, która pozwala na konserwację świeżych, sezonowych owoców. Aby go wykonać, należy przygotować maliny i cukier w proporcjach 2:1. Maliny umyj, przesyp do garnka, dodaj cukier i odrobinę wody. Wymieszaj maliny, aż do momentu, gdy puszczą sok, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut. Przygotowany sok odcedź z pozostałości i pestek i przelej do słoików lub małych butelek, nadających się do pasteryzacji.